Dit stuk heeft de saaiste boodschap ooit


Wedden dat je het einde van dit stuk niet gaat halen? Woensdag sprak Jean Claude Juncker zijn Staat van de Unie uit. Dat is een van de minst sexy zinnen die ik ooit geschreven heb, naast dan misschien ‘ik sta vrij genuanceerd in het debat over de hypotheekrenteaftrek’.

Aan grote woorden in de Europese ‘troonrede’ opnieuw geen gebrek.

Het meest in het oog springende voorstel: een volledig opgetuigd Europees grensagentschap van tienduizend man om de migratie te beteugelen. Kosten: 12 miljard euro. Daar kun je zes keer de dividendbelasting van schrappen. Wat bij mij de vraag oproept: waarom zou je dat willen?

Het voorstel van Juncker laat twee dingen zien. Dat de eurocraten in Brussel de grote verhalen, de grote voorstellen, niet schuwen.

En dat die, op hun beurt, voor blijvend ongemak zorgen onder de lidstaten. ‘Hoewel de regeringsleiders steeds om dergelijke maatregelen hebben gevraagd, schrikt een deel nu terug voor de kosten en het machtsverlies’, schrijft de Volkskrant dan ook.

Doet Brussel een keer wat de lidstaten willen, is het weer niet goed.

In het debat over de EU lijken er vaak twee smaken te zijn, meer niet. Of je ziet de Unie als een verbond van weliswaar samenwerkende staten die evenwel soeverein zijn, óf als een federaal monster dat alle macht van de lidstaten heeft opgeslokt. Terwijl het er nu juist precies tussenin zit. Het bewijs daarvan is de Artikel 7-procedure die gaat over de vraag of Hongarije, gezien het anti-liberale beleid van premier Orban, het stemrecht moet worden afgepakt. Woensdag stemde het Europees Parlement vóór die procedure (supranationaal dus, want Brusselse instelling). Maar nu moeten de (gekozen) regeringsleiders daar nog over stemmen (en dat is weer intergouvernementeel).

En dan is unanimiteit vereist.

Supergenuanceerd en niet sexy. En dan bedoel ik niet Clairy Polak, maar het institutionele geraamte van de Europese Unie.

Wat dan ook niet helpt, is dat Frans Timmermans zich deze week (opnieuw) geroepen voelde grote woorden gebruiken. De keuze bij de volgende Europese verkiezingen, zei hij maandag tegen de NOS, is ‘hervormen of opheffen’. Huh? Zijn dat echt de enige twee keuzes? Maar nee - de nationalisten gebruiken grote woorden, dus moeten wij dat ook, moet Timmermans hebben gedacht.

Maar waarom, in hemelsnaam? De Europese Unie werd juist opgericht tegen al die grote ideeën, die Grote Verhalen, die zoveel ellende hebben veroorzaakt. Juist dat doormodderen, juist dat gebrek aan een verhaal, zouden ze in Brussel eens moeten koesteren.

Maar ja, die boodschap is wel heel saai. Ik verwacht dan ook niet dat dit stuk héél vaak gelezen gaat worden. Maar jij hebt het einde toch maar mooi gehaald.